Naar inhoud

Voor wie deze week niet kan werken omdat de kinderen thuis zijn

Crisis-overbruggingsrecht zelfstandigen voor opvang kinderen van toepassing de week van 20 december.

 

Zelfstandigen die hun werk moeten onderbreken om hun kind op te vangen in de week van 20 december, zullen gebruik kunnen maken van het crisis-overbruggingsrecht. Als gevolg van het besluit van de overheid om scholen (kleuterscholen en lagere scholen) een week eerder te sluiten, zullen zelfstandigen in aanmerking kunnen komen voor het crisis-overbruggingsrecht voor onderbrekingen van hun activiteit voor de opvang van hun kinderen. De vijf dagen schoolsluiting worden beschouwd als een onderbreking van de activiteit van zeven opeenvolgende kalenderdagen, d.w.z. van 20 tot en met 26 december 2021.

Voor deze zeven dagen onderbreking zullen zelfstandigen in hoofdberoep recht hebben op een volledige vergoeding van 335,97 euro (zonder personen ten laste) en 419,83 euro (met personen ten laste). Zelfstandigen in bijberoep kunnen rekenen op een vergoeding van 167,98 euro (zonder personen ten laste) en 209,92 euro (met personen ten laste).

Er wordt bovendien herinnerd aan het feit dat het daarbij belangrijk is dat het gaat om een daadwerkelijke en volledige onderbreking van de zelfstandige activiteit. Zelfstandigen die hun activiteiten van thuis uit kunnen organiseren, komen in beginsel niet in aanmerking. Het kabinet van de minister voor Zelfstandigen David Clarinval heeft bevestigd dat zelfstandigen die deze week hun werkzaamheden volledig onderbreken om hun kinderen op te vangen, aanspraak kunnen maken op het overbruggingsrecht, ook al is hun gebruikelijke werkplek in hun eigen woning.

Dit crisis-overbruggingsrecht moet aangevraagd worden bij het sociaal verzekeringsfonds waarbij de zelfstandige aangesloten is. Zij zullen dan het aanvraagformulier ter beschikking stellen. De aanvraag moet ten laatste tegen 30 juni 2022 ingediend worden.

Gepubliceerd op
21/12/2021
Sociale media
Copyright 2023 BBVT
Design by Lake-IT